2010. június 19., szombat

Belovaglás

Mikor? Miért akkor?

Először is beszéljünk arról, hogy mikor. Már csak azért is, mert gyakran kérdezik tőlem: "Mikor lehet lovagolni egy csikón?" .. Aztán a válaszon mindenki ledöbben.

Magyarországon általános, hogy 2-3éves lovakat már lovagolnak. Elég, ha megnézünk egy hirdetési oldalt. Az ilyen fiatal állatok javarészt már nyereg alatt (nem ritkán kocsiban is) mennek, sokszor látok 4éves lovakat is, akik már lovassal ugranak, X és Y szintre készítik őket. Feltételezem a lovak árát próbálják így növelni. Első hallásra nagyon csábító lehet, hogy egy ló szép, fiatal, lovagolható, akár  kocsizható is. Az ilyen hirdetéseknél mindig elgondolkozom, hogy kommentáljam-e (van, ahol hozzá lehet szólni). Mint sok másból, ebből is etikai kérdést csinálok magamnak, a hirdetővel legyek-e kíméletes, vagy a leendő vásárlónak adjak-e átgondolni valót azzal az igen rövid hozzáfűznivalómmal, hogy "Miért?"

2-3 éves lovak nyereg alatt:
Mikor olyan hirdetéseket látok, hogy "Eladó 3 éves félvér kanca, nyereg alatt jól dolgozik. Színe pej, magassága 160cm (még növésben)." arra gondolok, hányan gondolkoznak el azon, hogy egy fejlődésben lévő szervezetet terhelnek. A ló még nő, tehát a csontjai nőnek.. Nyereg + lovas jó esetben 60-70kg, plusz munkát is kell végeznie a súly alatt. Ezzel biztosítjuk is lovunk későbbi láb és hát problémáit.

1,5-2 éves lovak a galoppon:
Mikor azt mondom, szerintem 4 éves kor előtt nem szabadna felülni egy lóra sem, van, akinek eszébe jut, hogy galopp lovakkal példálozzon. Végül is azok versenylovak, biztosan tudják a trénerek, hogy mit csinálnák. Nos igen, nagyon jól tudják. Egy ilyen ló (többségük telivér) 1,5évesen már tréningben van, ülnek rajta, terhelik. Ne feledjük, hogy a zsokék alacsony, könnyű emberek, a galopp felszerelés is igen könnyű szerkezet. A ló kikerül a pályára, futja a köröket, időnként a csontkovács helyreteszi a szétcsúszott tagjait, aztán kiveszik versenyből, ha ért el eredményeket beáll tenyésztésbe, ha nem, akkor eladják, vagy vágó.

Én, mint telivér tulajdonos, nagyon jól tudom, hová vezet ez az út. Pedig az én lovam csak élete első éveiben volt a galoppon. Származását tekintve alapos okuk volt feltételezni, hogy jó ló lesz, de szerencsére Tilalmasom túl normálisnak bizonyult a pályára, nem mutatott eredményeket, ezért eladták. Átkerült azt ugró sportba, ahol versenyzett is, sok tulajdonos keze és nyerge alatt megfordult, míg 14évesen, egy gödöllői lovardából meg nem vettem.
Egyértelműen fáj a háta, be is van esve, elég hajlott, amibe biztosan a fiatalkori belovaglás is belejátszik, ezen kívül gondok vannak a jobb első lábával, el van csúszva a csípője és a bal válla. Sajnos az anyagiak nem engedték eddig, hogy csontkováccsal kezeltessem, de szakszerű patkolással már tudtunk javítani a helyzeten.

Külföldön nem divat a lovak 4-5éves kora előtti belovaglása, és meg is döbbennek hazai hirdetéseinken. Kivárják, hogy a ló befejezze fizikai fejlődését, addig talajról dolgoznak vele, ha egyáltalán dolgoznak vele. Utána jól felépítve megtörténik az alap kiképzés, majd elkezdik a lovat erősíteni, rend szerint tereplovaglással. A fiatal ló nem csak kondit szerez, megtalálja egyensúlyát is. A lovak ebben a szakaszban elengedetten, bátran mennek előre, amiből a későbbiekben nagy előnyt kovácsolnak.
Erre a rendkívül jó alapra kezdik el felépíteni a ló tudását, és versenyeznek velük akár 20éves korukig! Nyilvánvaló, hogy ez elérhetővé váljon, a ló állandó figyelmet érdemel, nincsenek túlterhelve, szétrángatva, rendszeresen ápolják őket, gondozzák a patákat és megfelelő körülmények között élnek, de ha már eleve hátrányból indulnak, mind ez hiába.

Gyakran látok nemzetközi versenyeken 18 - 19 -20 éves lovalak úgy ugrani, mint ha fiatal lovak lennének. Lendületesek, rugalmasak, öröm nézni őket. És ilyenkor mindig facsarodik egyet a szívem, hogy az én lovam fiatalabb náluk, nem versenyzik 160-on, mégis fájdalmai vannak.


Két barátnőm vett egy fél éves csikót, és megkértek, hogy ha eljön az ideje, lovagoljam be. Velük sikerült megértetnem, miért nem szeretnék 4 éves kora előtt felülni. Leghamarabb 2011. nyarán lehet beszélni erről, bár akkor még nem fogja betölteni a 4-et, de közelebb fog állni hozzá legalább, mint a 3-hoz. Azt is megértettem velük, hiába ítéljük majd úgy, hogy fel lehet már ülni rá, ha nem lesz elég erős a háta, nem lesz kellő izomzata, akkor sem vállalom a belovaglását.
Ők megértették, mert az az érdekük, hogy egészséges, jókedvű lovuk legyen, akivel 20-25évet is együtt lehetnek, vagy még többet, és sokáig lovagolható legyen (természetesen anélkül, hogy a lónak ez fájdalmat okozna).

Sok-sok embernek kellene ezen elgondolkozni!

Hallottam olyat, hogy egy magát edzőnek tituláló ember - akinek tényleg értenie kellene a lovakhoz, és edzéstervet kellene összeállítania nem csak a lovasoknak, de a lovaknak is -, fél éves csikót lovagolt be! Egy olyan kis jószágot terheltek lovas súlyával, akit éppen elválasztottak az anyjától! Mintha egy 4éves gyereknek mondanám, hogy betonozzon. Elképesztő volt ilyenről hallai, sőt, felháborító. És sajnos ez nem egyedi eset. Most is 7-8hónapos csikó belovaglásával foglalkoznak. Az első csikó, akiről ezt a történetet hallottam, 4éves korára jóformán járni sem tudott. Nagyon remélem, hogy ezeknek az eseteknek egyszer lesz jogi következménye!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése